Kanin tarvikkeet

Kanin häkki

Eläinkaupoista voi ostaa monenlaisia häkkejä kanille. Ne on usein helppo pitää puhtaana ja melko kestäviä. Hyvässä häkissä pohjaosa on muovia, ja yläosia on erilaisia. Omasta mielestäni kanille paras malli on ns. ristikkohäkki. Jos ristikkohäkissä aukeaa koko katto, kani on helppo nostaa sieltä pois. Myös sivuovi on hyvä asia, sillä siitä kani pääsee itse häkistä pois, kun sitä juoksutetaan. Mitä isompi häkki kanille, sitä parempi. Pitää muistaa, että yleensä kani viettää kuitenkin suurimman osan ajasta häkissään, joten et sinäkään missään pienessä tilassa varmaankaan viihtyisi. Kääpiöroduille, hermeliineille, kääpiölupille, leijonaharjoille ja kääpiöristeyksille minimi häkinpituus on 90 cm. Yli kolmekiloisille häkin täytyy olla yli metrin pituinen. Leveyden ja korkeuden olisi hyvä olla 50-60 cm. Jos häkissä on kaksi tai useampi määrä kaneja, koot ovat tietenkin suuremmat.

Häkin voi tehdä myös itse, jos kädentaidot riittävät. Usein tämä on halvempi vaihtoehto, sillä eläinkaupassa tehdashäkin maksavat yleensä 80-120 euroa. Käytettynä tosin löytää paljon halvempiakin. Tällä hetkellä joistakin City Marketeteista ja HongKong-tavarataloista löytyy ns. taikakuutioita, joista voi rakentaa kanille häkin. Ne saattavat löytyä moduulihyllystö-nimikkeellä.

Häkin muovipohjan reunojen on hyvä olla noin 15 cm korkeat. Jos ne ovat matalemmat, roskat lentävät kanin kaivellessa häkin sisäpuolella Häkkiä ei saa laittaa niin lähelle ikkunaa, että siihen paistaa suoraan aurinko. Lämpöpatterin lähellekään sitä ei saa laittaa. Häkki ei saa olla päivällä liian pimeässä paikassa, muuten kanista voi tulla veltto ja passiivinen. Kanit kestävät kovaakin kylmyyttä, mutta vetoa eivät. Vedosta ne saavat helposti nuhan tai muita sairauksia. On parempi pitää häkkiä esimerkiksi pienellä pöydällä, ettei kanin häkkiin vedä, sillä lattialla vetää paljon. Häkki on aina suljettava hyvin, sillä kani saattaa karata. Älä pidä kanin häkin vieressä esimerkiksi televisiota tai radiota jatkuvasti päällä; se häiritsee kania. Televisiosta saattaa tulla hyvin korkeita ultraääniä, jotka ovat kanille yhtä piinaa.

Häkin kuivikkeet

Kuivike Yleisin kuivike - mutta ei välttämättä paras - häkin pohjalle on tavallinen kaupasta saatava (kutterin)puru. Se on helppo siivota ja sen voi hävittää kompostijätteen mukana. Jos kanit asuvat sisällä asunnossa ja omistaja on siisteyden ystävä, puru ei ole paras vaihtoehto, koska se leviää ympäriinsä vaikkapa jalkapohjien mukana. Jos kani on allerginen purupölylle, voi kokeilla kuivikkeeksi Mörtti Röpö -nimistä haapahaketta (kuvassa).

Omista kokemuksistani matto on tavallisesti kaikista paras kuivike. Ne eivät ole kertakäyttöisiä, niitä saa helposti uusia eivätkä purut leviä ympäri asuntoa. Mattoa ei kannata käyttää, ellei kani osaa tehdä tarpeitaan vessalaatikkoon. Parhaita mattoja ovat kynnysmatot, jotka eivät luista. Mikäli kani ei tee pissojaan matolle, ne kannattaa vain ravistella noin viikon välein.

Jos sinulla on suhteita johonkin maanviljelijään, jolla on olkia, voit myös hankkia niitä. Ne ovat mukava ja pehmeä kuivike häkin pohjalla. Myös heinä käy kuivikkeeksi, jos sitä todellakin on varaa tuhlata häkin pohjalle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kanin syömäheinän tulee olla puhdasta. Monesti kanit saattavat ulostaa häkin pohjalle ja syödä nämä likaantuneet heinät.

Älä pidä häkin pohjalla sanomalehteä, sillä painomuste ei ole erityisen terveellistä ja se värjää kanin tassut. Jos kani todellakaan ei kaiva kuivikkeiden alta sitä esiin, voi sitä käyttää.

Ruokakuppi, juomapullo ja heinähäkki

Hyvä ruokakuppi kanille on keraaminen, tarpeeksi iso ja painava. Sellaisen voi ostaa myös eläinkaupasta. Luonnollisesti myös vastaavat kissan- ja koirankuput käyvät hycin. Jos kuppi ei ole tarpeeksi painava, kani saa sen kaadettua ja ruokaa kaatuu turhan häkin pohjalle.

Kanilla on aina oltava vettä saatavilla. Osa kaneista tulee toimeen hyvinkin pienellä vesimäärällä, jos ne syövät paljon hedelmiä ja vihanneksia, jotka ovat meheviä. Kuitenkin vettä on aina oltava kanin saatavilla. Vesikuppi on yleensä huono ratkaisu, sillä siinä vesi likaantuu ja se saattaa kaatua. Paras vaihtoehto useimmiten on juomapullo. Sellaisen voi ostaa eläinkaupasta. Pienemmälle kanille riittää 300 millilitran pullo, mutta yli 5-kiloisilla kannattaa olla 500-1000 millilitraa. Jos kani tyhjentää pullon nopeasti, kannattaa ostaa isompi pullo ja päinvastoin.

Yleensä kaupoista ostetuissa häkeissä on mukana ns. heinähäkki. Mikäli semmoista ei ole, se on parasta hankkia esimerkiksi eläinkaupasta ja jos tietää minkälainen se on, sen voi rakentaa itsekin. Heinähäkissä heinä pysyy pitempään puhtaan ja kani saa sitä helposti. Pienillä ja ketterillä kaneilla heinähäkin tulisi olla häkin ulkopuolella. Tällainen kani loikkaisi muuten helposti heinähäkin sisälle ja sen jalka saattaa taittua! Isoille ja "kömpelöille" kaneille heinähäkin voi sijoittaa häkin sisäpuolelle. On olemassa kahdentyyppisiä heinähäkkejä: toiset ovat suunniteltu häkin sisä- ja toiset häkin ulkopuolelle. Kaikki kanit eivät heinähäkkiään tarvitse ja osa syö heinän mieluummin "irtona".

Keraaminen ruokakuppi Juomapulloja

Vessalaatikko ja sen kuivikkeet

Jos kani opetetaan sisäsiistiksi - käyttämään vessaa - tarvitaan tietenkin vessalaatikko. Tähän virkaan käyvät hyvin eläinkaupoissa myytävät kissanhiekkalaatikot, vanhat häkinpohjat ja muovivadit. Se on kätevä siivota eikä tarvitse jatkuvasti siivota koko häkkiä. Mieluiten vessalaatikko olisi siivottava joka tai joka toinen päivä - riippuen virtsamäärästä jne. Joka tapauksessa liiaksi haiseva vessalaatikko on siivottava.

Yksi kuivikevaihtoehto vessalaatikon pohjalle on kissanhiekka. Mielestäni puupohjaiset (puupelletit) ovat parhaimpia, koska ne ovat miedonhajuisia eivätkä varmasti aiheuta vahinkoa, jos kani niitä sattuu muutaman maistamaan. Merkkejä ovat esimerkiksi Pellex (kuvassa), Misu ja Rainbow. Yleensä pellettipohjaisia kissanhiekkoja myydään paperikasseissa ja niissä lukee selvästi, että ne ovat puupellettiä. Lisäksi mm. Agri Marketit myyvät Vapon puupelletti -nimistä lämmityspellettiä, jota voi myös käyttää vessalaatikossa. Pienin saatavilla oleva säkki on 20kg ja sekin voi olla vaikea löytää...

Myös tavallista kissanhiekkaa voi käyttää, mutta sen on ehdottomasti oltava paakkuuntumatonta. Jos kani syö paakkuuntuvaa kissanhiekkaa, se paakkuuntuu myös suolistossa ja saattaa aiheuttaa hengenvaarallisen suolistotukoksen.

Myös purua voi käyttää, joskin se ei välttämättä ole kovin kätevä kuivike.

Vessalaatikko on helppo siivota esimerkiksi lasten hiekkalapiolla. Riittää, että pissaiset kohdat vaihdetaan riittävän usein. Puhtaita kuivikkeita ei tietenkään tarvitse roskiin heittää.

Koppi ja kuljetuskoppi

Kanin matkaillessa sillä on hyvä olla kuljetuskoppi. Tähän tarkoitukseen käy eläinkaupoista saatavat kissan kuljetuskopit ja sen voi rakentaa myös itse. On hyvä, että kuljetuskopissa on kahva, jotta sitä voi hyvin kantaa. Kuljetuskopin on hyvä olla niin pitkä, että kani mahtuu helposti sinne pötkölleen. Kuljetuskopit maksavat noin 10-40 euroa, ostopaikasta ja koosta riippuen.

Kuljetusboksi

Jos kani on hieman aran sorttinen, häkissä olisi hyvä olla koppi, johon se voi piiloutua ja jossa se voi nauttia omasta rauhastaan. Koppeja myydään eläinkaupoissa, mutta sellaisen voi rakentaa myös itse. Myös pahvilaatikko käy etenkin pienemmille kaneille, mutta sen on oltava tarpeeksi tukeva. Jos kani pissaa pahvilaatikon katolle, se hajoaa helposti.

Synnyttävällä emolla pitäisi aina olla koppi, jotta se voi hoitaa hommansa omassa rauhassaan.

Valjaat

Kania voi viedä ulos valjaissa. Valjaisiin kani olisi totutettava jo poikasena, silloin se tottuu parhaiten, mutta joskus se saattaa onnistua myös vanhemmallekin kanille. Vapaaksi kania ei saisi päästää; vaikka se olisi kuinka luottavainen, niin jos se säikähtää jotain ääntä tai liikahdusta, se saattaa suin päin lähteä juoksemaan pakoon. Silloin sitä ei kiinni helposti saa. Eläinkaupoissa myydään kaninvaljaita, jotka sopivat kääpiöroduille. Yli kaksi-kiloisille kanille on parasta hankkia kissanvaljaat, joihin pitää tehdä muutama reikä lisää. Valjaiden on hyvä olla pehmeää nahkaa, mutta myös muut materiaalit käyvät.

Kun olet asettanut kanille ensimmäistä kertaa valjaat, älä heti lähde sen kanssa ulos. Anna sille aikaa totutella niihin; älä laita vielä talutinta kiinni valjaisiin vaan anna valjaiden olla kanin päällä vähän aikaa. Muista, ettei kani ole koira, jota vedetään perässä. Kani määrää itse aina suunnan ja jos se on menossa johonkin kiellettyyn suuntaan, älä revi sitä takaisin. Tarkista myös, ettei alueella jossa ulkoilutat kaniasi, ole myrkkykasveja. Älä ikinä juokse kanin takana, kun se on valjaissa. Se pelästyy sinua ja lähtee juoksemaan todella kovaa ja aiheutat sille samalla lisää pelkoa vauhdillasi. Jos kani yllättäen pysähtyy, et välttämättä ehdi reagoida ja kani saattaa jäädä jalkoihisi, josta ei hyvää seuraa.

Valjaita

Turkin hoitovälineet

Tavallisen kanin turkkia ei tarvitse yleensä harjata muulloin kuin karvanvaihtoaikoina. Lemmikkiangorakanin ja fuch-karvaisen kanin turkkia pitää kuitenkin harjata usein, sillä se menee helposti takkuun. Kanin harjoina voi käyttää esimerkiksi pehmeätä harjaa, tiheäpiikkistä kampa tai karstaa. Näitä kaikkia saa yleensä eläinkaupoista. Jos niitä ei ole näkyvillä, voit pyytää tilaamaan. Harjat eivät kuitenkaan ole tavalliselle kanille välttämättömiä.

Harjoja jakynsisakset

Kynsileikkurit

Parhaimmat kynsileikkurit kanille ovat kissan kynsisakset. Tavallisilla saksilla kanin kynsiä ei saisi mennä leikkaamaan.