Homer Simpson

 

 
Simpsoneiden hahmo
Homer Jay Simpson
Sukupuoli: Mies
Hiukset: Kaljuuntunut, kolme mustaa hiuskarvaa yksi pitempi hius toisesta korvasta takaraivon kautta toiseen
Ikä: 34–39 (vaihtelee jaksosta riippuen)
Ammatti: Lukuisia; useimmiten Springfieldin ydinvoimalan turvallisuustarkastaja sektorilla 7-G
Tärkeimmät sukulaiset: Vaimo Marge Simpson
Poika Bart Simpson
Tytär Lisa Simpson
Tytär Maggie Simpson
Isä Abraham Simpson
Äiti Mona Simpson
Velipuoli Herb Powell
Sisarpuoli Abbie
Ensiesiintyminen: Tracey Ullman Shown lyhytelokuvat
Ääninäyttelijä: Dan Castellaneta

Homer Jay Simpson on yhdysvaltalaisessa Simpsonit-piirrossarjassa esiintyvä fiktiivinen henkilö, jonka ääninäyttelijä on Dan Castellaneta. Homerin ensiesiintyminen tapahtui The Tracey Ullman Show -ohjelmassa esitetyissä lyhytelokuvissa. Simpsonien suosion myötä Homerista on tullut yksi yhdysvaltalaisen populaarikulttuurin ikoneista. Hahmo myös tunnetaan "Doh"-huudahduksestaan, joka on jopa lisätty arvostetun Oxford English Dictionary -sanakirjan sanastoon [1].

Vaikka Simpsonien ensimmäiset jaksot keskittyivätkin Bart Simpsoniin, sarjan edetessä Homer sai enemmän huomiota ja on nykyisin sarjan keskeisin henkilö. Tyhmä, kömpelö, laiska, lapsellinen, ylipainoinen, viinaanmenevä ja työelämässä epäpätevä Homer on jonkinlainen parodia stereotyyppisestä, keski-ikäisestä ja junttimaisesta yhdysvaltalaismiehestä. Homer on naiivi ja alati vaikeuksiin joutuva typerys, mutta toisaalta hän on myös hyväntahtoinen ja rakastava perheenisä, joka on valmis tekemään mitä tahansa perheenjäsentensä puolesta.

VAROITUS: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sisällysluettelo


[muokkaa] Perhe ja ikä

Homer Simpsonin vanhemmat ovat Abraham ja Mona Simpson. Kun Homer oli noin 10-vuotias, Mona joutui pakenemaan lakia osallistuttuaan biologisia aseita valmistaneen laboratorion tuhoamiseen ja Abraham joutui valehtelemaan pojalleen väittämällä, että Mona oli kuollut Homerin ollessa elokuvateatterissa. Homer on naimisissa Marge Simpsonin (o.s. Bouvier) kanssa ja heillä on kolme lasta, Bart, Lisa ja Maggie. Hänellä on myös velipuoli Herb Powell ja englantilainen sisarpuoli Abbie. Hänet Simpsonit tapasivat jakson Majesteettirikos (The regina monologues) lopussa.

Homer ei ole erityisen esimerkillinen, eikä aina kovinkaan hyvä isä lapsilleen, mutta hän vaikuttaa rakastavan jälkikasvuaan suuresti. Toisinaan Homer ei tosin muista nuorimman lapsensa Maggien nimeä (tai ei vaivaudu lausumaan sitä), vaan viittaa häneen "kolmantena lapsena". Kun Bart tekee Homerille kepposen tai sanoo jotakin sopimatonta, Homer yleensä menettää malttinsa ja alkaa kuristaa Bartia.

Homerin koko nimi on Homer J. Simpson [2]. Toisen nimensä hän sai selville vasta 10. tuotantokauden jaksossa Woodstockin muistot (Doh-in in the Wind). Jakson mukaan Homerin toinen nimi on Jay, joka on itse asiassa kieliopillinen vitsi; Homer J. ja Homer Jay lausutaan englanninkielessä samalla tavalla. Tästä huolimatta Homer on suunnattoman ilahtunut, kun hänen "ei enää tarvitse olla pelkkä Homer J.".

Vaikka Simpsonien hahmot eivät vanhene, Homerin syntymäpäiväksi on ilmoitettu 10. huhtikuuta 1955 [3], joka on samana päivänä,kuin Pukin Pikku Apurilla. Homerin ikä kuitenkin vaihtelee, jaksosta riippuen, 36–39 vuoden välillä. Jakson Alligaattori (Kill the Alligator and Run) mukaan Homer kuolee huonojen elämäntapojensa seurauksena jo 42-vuotiaana, vaikka Homer onkin nähty elävänä Simpsonien tulevaisuusjaksoissa.

   Terveys

Homer on uskomattoman onnekas, ottaen huomioon sen, että hän ei välitä terveydentilastaan ja on joutunut lukemattomiin onnettomuuksiin. Sarjan varrella hän on esimerkiksi tunkenut väriliituja nenän kautta aivoihin, altistunut radioaktiivisella säteilylle, leikannut peukalonsa irti, joutunut nielemään lusikallisen radioaktiivista myrkkyjätettä, joutunut myrkkykäärmeiden puremaksi, kokenut neljä peräkkäistä sydänkohtausta, kärsinyt lapsuudenaikaisesta traumasta, lähes menettänyt toisen silmänsä, nyrjäyttänyt polvensa, sokeutunut väliaikaisesti, vaipunut koomaan ja murtanut kehonsa miltei jokaisen luun. Hän on myös lukuisia kertoja jäänyt auton alle, leimahtanut liekkeihin, murskautunut erilaisten raskaiden esineiden alle, pudonnut korkeilta paikoilta sekä saanut useita ampumahaavoja, pistoja, puremia ja sähköiskuja. Hän on myös sairastanut riisitautia jaksossa Kuka ampui Mr. Burnsin osa 2/2

Homer kärsii varhaisesta kaljuuntumisesta, jonka alkuperälle on annettu useita selityksiä, Homerin on väitetty kaljuuntuneen muun muassa radioaktiivisesta säteilystä, armeijan kokeessa otetusta seerumista ja Homerin on myös kerrottu kiskoneen kaikki hiuksensa päästään hänen kuultuaan Margen olevan raskaana. Takaumajaksosta Lisan ensimmäinen sana (Lisa First Word) voi huomata, että vielä Bartin ollessa 3-vuotias Homer oli tuuheahiuksinen. Myös jaksossa Lähestymiskielto (On a clear day I cant see my sister) nähdään takauma, jossa Homerilla on tuuheat hiukset. Siinä Lisa on jo muutaman vuoden ikäinen. Nykyisin Homerilla on päässään vain kaksi hiuskarvaa. Jakso Loppumaton tarina (The Seemingly Never-Ending Story) kuitenkin väittää, että Homer menetti molemmat hiuskarvansa Montgomery Burnsin ja rikkaan teksasilaisen välisessä kilpailussa, ja että hän itse asiassa käyttää peruukkia. Vuodelle 2030 sijoituvassa tulevaisuusjaksossa Tulevaisuus (Bart to the Future) Homerilla on vain yksi hiuskarva. Jaksossa Kymmenen plus (Kamp Krusty) hän laihtuu (luultavasti) 3 kiloa ja saa 2 lisää hiuskarvaa. Kun Bart onkin "Intiaanipäällikkö" leirillä, ja Homer saa tietää sen, Hän yhtäkkiä lihoo takaisin (luultavasti) kolme kiloa ja hänen hiuksensa putoavat (varmaankin järkytyksestä).

Homer on suursyömäri, jonka ruokavalio koostuu mahdollisimman epäterveellisistä ja rasvaisista ruokalajeista. Näihin kuuluvat donitsit, kinkku, porsaankyljykset, pekoni, piirakat ja perunalastut. Yleensä hän nauttii ruokajuomanaan Duff-kaljaa, ja hänellä on alkoholismiin viittaavia taipumuksia. Ahneuksissaan Homer on myös syönyt esineitä ja asioita, joita ei ole tarkoitettu syötäviksi tai joita tavallisesti pidettäisiin syömäkelvottomina, kuten kukkia, mutaa, myrkkysieniä, radioaktiivista jätettä ja muovisia tekohummereita. Eräässä jaksossa Homerin salaiseksi herkuksi paljastuivat tulppaanit. Lihottavan ruokavalionsa vuoksi Homer onkin ylipainoinen ja huonokuntoinen. Jaksossa Läski-Homer (King-Size Homer) hän lihotti itsensä 136-kiloiseksi (315 paunaa) , jotta voisi työskennellä kotoa tietokoneen välityksellä.

   Persoonallisuus

Homerin persoonallisuuden merkillepantavin piirre on hänen typeryytensä. Hän käyttäytyy toisinaan erittäin tyhmästi ja lapsellisesti, minkä vuoksi hän joutuu usein erilaisiin vaikeuksiin ja joutuu perheenjäsentensä häpeän kohteeksi. Homerin älykkyysosamäärä on vain 56, mihin on useita tekijöitä. Kenties huomattavin on jaksossa Älyn jättiläinen (HOMR) ilmenevä seikka, jonka mukaan Homer työnsi 10-vuotiaana kokeilumielessä värikyniä nenäänsä sillä seurauksella, että yksi kynistä juuttui hänen aivojensa etuosaan. Kun Homer poistatti kynän, hänen älykkyysosamääränsä nousi 50 pisteellä. Hän ei kuitenkaan nauttinut tilastaan ja lopulta hän pyysi Moe Szyslakia työntämään kynän takaisin hänen aivoihinsa. Muita Homerin älykkyyten vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa hänen alkoholiongelmansa sekä jaksossa Perimä pelottaa (Lisa the Simpson) mainittu perinnöllinen geeni, jonka vuoksi kaikki miespuoliset Simpsonien suvun jäsenet muuttuvat aikuisikään mennessä tyhmiksi. Homer valmistui high schoolista luokkansa huonoimpana.

Tyhmyydestään huolimatta Homer on osoittanut musikaallista lahjakkuutta. Hän osaa soittaa taitavasti pianoa ja trumpettia, ja esiintyi 1980-luvun loppupuolellla yhdessä Apun, rehtori Skinnerin ja poliisipäällikkö Wiggumin, joka myöhemmässä vaiheessa korvattiin Barneyllä, kanssa parturikvartettiyhtyeessä nimeltä Be Sharps (Terävät). Yhtye osoittautui suureksi menestykseksi, mutta hajosi jäseniensä yksityiselämän ongelmien vuoksi. Homerin musiikallisuudesta kertoo sekin, että hän on voittanut Grammy-palkinnon. Homer on myös hyvä keilaaja ja hän hallitsee lukuisia kieliä.

Homerilla on jonkinlaisia kleptomaniaan viittaavia taipumuksia. Hänellä on tapana varastaa Ned Flandersilla erilaisia esineitä, kaikkea CD-levyistä ja työkaluista aina huonekaluihin ja elektroniikkalaitteisiin saakka. Jaksossa äitini salaisuudet (My mother the carjacker) Homer varasti Flandersien talosta kokonaisen huoneen (äitiänsä varten koska omassa talossa ei ollut vierashuonetta). Homer käyttää hyväkseen naapurinsa hyväntahtoista ja ystävällistä käytöstä, sillä Ned ei pysty ilmaisemaan kielteisiä tunteita huolimatta Homerin lukuisista varkauksista. Homer on myös varastanut toimistotarvikkeita Springfieldin ydinvoimalasta ja oluttuoppeja Moe Szyslakin kapakasta.

   Muuta

Homer pukeutuu lähes aina valkoiseen lyhythihaiseen paitaan ja sinisiin housuihin; jaksossa Mies vaaleanpunaisessa paidassa (Stark Raving dad) pyykin joukkoon jäänyt Bartin punainen lippalakki värjäsi Homerin paidan vaaleanpunaiseksi, minkä seurauksena hänet passitettiin mielisairaalaan.

Homerin pääasiallinen työpaikka on miljardööri Montgomery Burnsin omistama Springfieldin ydinvoimala, jossa hän toimii sektori 7-G:n turvallisuuspäällikkönä. Homer ei kuitenkaan ole erityisen pätevä ammatissaan, ja hän viettää suurimman osan työajastaan töissä nukkumalla työpaikkansa tuolilla. Jaksossa Vihamies (Homers Enemy) ilmenee, että onnettomuuksien määrä voimalassa on kaksinkertaistunut Homerin astuttua virkaansa. Montgomery Burns laati kerran taulukon, jossa kuvattiin ydinvoimalan työtekijöiden arvojärjestystä, ja siinä Homer oli kuvattu taulukon alimmaksi. Turvallisuustarkastajan ammatin ohella Homer on toiminut myös muun muassa astronauttina, nyrkkelijänä, maanviljelijänä, muusikkona, salakuljettajana, ravintolakriitikkona, pappina ja pormestarina.

Tuntemattomasta syystä Homer tuntee voimakasta antipatiaa Yhdysvaltain presidenttejä kohtaan ja hänellä on valokuva-albumissaan kolme tähän liittyvää valokuvaa: ensimmäisessä kuvassa hän tappelee George H. W. Bushin kanssa, toisessa Bill Clintonin kanssa ja kolmannessa George W. Bushin kanssa. Yhdysvaltain presidentit eivät kuitenkaan ole ainoa Homerin vihan kohde, vaan myös Jumala, Jeesus, Margen sisaret ja lootuksen kukat kuuluvat Homerin vihaamien henkilöiden ja asioiden listalle. Jaksossa Homer, valittu (Homer the Great) Homer on luetteloinut vihollisikseen esimerkiksi painovoiman, Emmy-palkinnot ja Billy Crystalin. Ehkä eniten hän kuitenkin inhoaa menestyvää ja syvästi uskonnollista naapuriaan Ned Flandersia. Homer on vastuussa Nedin puolison, Maude Flandersin, tapaturmaisesta kuolemasta, kun autoradan katsomon cheerleaderien ampumat t-paidat osuivat Homerin sijasta Maudeen ja Maude putosi katsomosta. Tämän lisäksi Simpsonien väärin pysäköity auto vaikeutti ambulanssin tuloa tapaturmapaikalle.

Homerilla on suuri joukko vihamiehiä, joihin kuuluvat Margen siskot Patty ja Selma, mafioso Marion Anthony "Fat Tony" DAmico, Montgomery Burns, Stephen Hawking, George H. W. Bush, Japanin keisari, New Yorkin kaupunki ja Floridan osavaltio. Homer perheineen on saanut porttikiellon jokaiseen Yhdysvaltain osavaltioon, lukuun ottamatta Arizonaa ja Pohjois-Dakotaa. Eniten Homeria vihannut henkilö oli kuitenkin Frank Grimes, ahkera ja perfektionistinen Springfieldin ydinvoimalan työntekijä, joka ei ymmärtänyt laiskan ja tyhmän Homerin menestystä elämässä ja jonka kuoleman aiheutti kateus Homeria kohtaan. Myöhemmin, jaksossa Suuri etsivä (The Great Louse Detective), Grimesin poika, Frank Grimes Jr., yritti epäonnistuneesti tappaa Homerin kostaakseen isänsä kohtalon.

Vaikka Homer onkin protestantti, hän on myös kääntynyt Bartin kanssa katoliseksi ja ainakin kerran yrittänyt perustaa oman uskontonsa. Homer myös kuului lyhyen aikaa muinaseen Kivenhakkaajien salaseuraan, mutta lopulta veljeskunnan muut jäsenet kyllästyivät häneen ja perustivat uuden salaseuran nimeltä Ei-Homereita.

Homerilla ilmenee silloin tällöin kaukonäköisyyttä eli hyperopiaa (ks. taittovika), sillä hänen on nähty käyttävän lukulaseja esimerkiksi kirjaa tai sanomalehteä lukiessa, sekä laittamassa piilolinssejä silmiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

   Homerin Top 10 vapaa-ajan käyttötavat 

 1. Flandersin roskien tonkiminen.
 2. Golfpallojen varastaminen golfkentältä.
 3. Tavaroiden ostaminen televisiosta.
 4. Laatuajan käyttäminen televisiota katsellen.
 5. Laatuajan käyttäminen lempituolillaan Moen kapakassa.
 6. Bartin kuristaminen.
 7. Kahdella oluella jönglööraaminen juoden kolmatta.
 8. Pukin pikku apurin antaminen nuolla likatahra rintakehältä.
 9. Kukkien syöminen (tätä ette sitten kuulleet Homerilta).
 10. Margen kanssa kuhertelu.

    Huudahduksia ja sitaatteja

 • "Doh!" Homer sanoo tämän aina jonkin asian mennessä pieleen jne.
 • "He-he-hee", hyväntahtoinen nauru.
 • "Mmm…" toteamus, kun Homerin mieleen hiipii ajatus ruoasta tai muusta hyvästä herkusta. Esimerkiksi "Piece of cake! Mmm… cake… (Pala kakkua! Mmm… kakku..)"
 • "Stupid Flanders", lausahdus, jota Homer jupisee hampaiden välistä, kun Ned Flanders saa hänet suuttumaan jostain asiasta.
 • "Woo-hoo!" Homer huudahtaa näin, kun hänelle tapahtuu jotain hienoa tai miellyttävää.
 • "Why you little..." Kun Bart tekee kepposen Homerille, hän huudahtaa tämän ja alkaa kuristaa häntä.
 • "So long, suckers!" Homerin karatessa paikalta (usein kun häntä ajetaan takaa).
 • "Booring!" Homerin huudahdus mikäli hänen mielestä jokin on tylsää.

     Triviaa

 • Simpsonien luoja Matt Groening nimesi Homer Simpsonin oman isänsä mukaan.
 • Homer on ainut työntekijä Springfieldin ydinvoimalassa, joka ei ole saanut kuukauden työntekijän palkintoa, kun sääntöjen mukaan jokaisen työntekijän kuuluisi saada sellainen. Kun Homerin kuului saada palkinto, se annettiin eräälle laskeumaputkelle.
 • Homer tilaa Mad lehteä.
 • Homer on vasenkätinen. Asia paljastuu jaksossa Lisan liukkaat (Lisa on Ice)

    Lähteet

 1. ? http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/1387335.stm
 2. ? http://www.snpp.com/guides/finfaq2.html#k9
 3. ? http://www.snpp.com/guides/finfaq1.html#1-5
 4. ? http://www.snpp.com/guides/Homers.Top.10.Fave.Pastimes.html

    Aiheesta muualla